Butaşii de viţă de vie ce au fost achiziţionaţi toamna şi aveţi locul de plantare stabilit până la plantare se ţin într-un loc întunecos, ferit de îngheţ, de curenţi, ( în pivniţă de exemplu ), este recomandat păstrarea lor în nisip umed, sau dacă nu este posibil temporar se pot păstra în pungi de nylon pentru ca rădăcina lor să rămână în mediu umed. Înainte de plantare este indicat ţinerea lor timp de 1-2 zile în apă.
In cazul sădirii manual cu sapa altoii se vor planta în pământ cu 2-3 cm sub punctul de altoire. În acest caz rădăcinile se vor scurta ( aproximativ la 4-5 cm) astfel încât la aşezarea ei în groapă ( aproximativ la 40x40x60 cm ) rădăcinile să fie aşezate sub formă de evantai pentru ca vârfurile rădăcinilor să nu fie îndreptate în sus. La sădirea cu ajutorul burghiului hidraulic rădăcinile vor fi scurtate cu 2 cm. În cazul celor două tehnici de sădire este foarte important ca altoii să fie plantaţi etanş. În groapa de plantare se va administra îngrăşământ, astfel încât să nu fie în contact direct cu rădăcina butaşului. După plantare va fi udat cu apă din abundenţă ( mocirlire) apoi punctul de altoi trebuie îngrămeziţ cu pământ sfărâmicios ( muşuroire ), mai ales pe timpul iernii este indicat pentru a le proteja de îngheţ.
La plantarea altoilor încă în timpul toamnei nu neapărat este necesar scurtarea lăstarilor, acest se poate face doar primăvara ( scurtarea unui lăstar la doi muguri ), când punctual de altoi aceştia trebuie descoperit.
La plantarea de primăvară este foarte important mocirlirea rădăcinilor.
Viţa de vie nu neapărat necesită stropire, fertilizare, sunt soiuri rezistente care nu necesită deloc. Dacă doriţi să le stropiţi adresaţi-vă unei farmacii fitosanitare unde veţi primi sfaturile necesare. Să nu uitaţi că soluţiile sunt otrăvitoare.
Multumesc frumos. Am intrat pe site-uri si sunt cam departe de Bucuresti.Oricum am fost la Hornbach si au butasi de la Cimbrud(profi-family) dar din pacate butasii de Hamburg s-au terminat. Am lasat vorba la un cunoscut sa-mi opreasca 20 buc. Sunt 8 lei buc. Am luat Victoria , Regina viilor, Chassellas roze si Coarna. Sper sa se prinda.Incerc sa infiintez o livada in Otopeni dar am probleme cu ciresii, s-au uscati toti desi toata primavara am udat la ei. Sa speram ca nu vor fi probleme cu vita de vie.
Am reusit sa cumpar Hamburg. Am pus 2 linii a cate 10 butasi la 1.5 -2 m distanta.Am pus si cate 2 lopeti de balegar la fiecare. Sper sa ploua cat mai curand dar mai ales in primavara. In primavara are rost sa fac spalierele sau sa mai astept 1 an?
Ciresi am luat si de la Hornbach, Van, Stella, etc si de la Staiunea Baneasa, Boambe de Cotnari, un soi galben rosiatic.
Mersi.
am cumparat si eu ciresi Bigareau Van si Timpuriu de Bistrita. Mai am 4 soiuri dar nu erau timpurii. Am si galben, e f f bun. Nu am apucat sa le fac poze ca le-a mancat fiica-mea pana sa le fac.As mai vrea un Bigareau Burlat dar nu am am loc.
distanta dintre randuri e aceasta sau dintre butuci? daca poti pune spalieri si sarme in primavara e f bine, daca nu, nu e chiar grav. Unele soiuri cresc f mult din primul an. In cazul asta o sa le pui ceva araci sa aiba unde sa se sustina, ca nu e bine sa stea pe jos, se imbolnavesc.
As dori sa va mai intreb daca are ceva ca am pus soiuri diferite alaturat, se pot incrucisa sau denatura?
Am mai gasit pe net si m-a impresionat podgoria din Basarabia, sauron.md si soiurle de acolo. Am vazut ca aveti unul Kismis Moldovsky, l-ati procurat din Romania?
Mersi inca o data. Pot sa va mai stresez cu intrebari la primavara, am citit mai jos de copcit si sunt interesat si de tratamente.
de la sauron am luat mai multi, sunt f ok. kismis M l-am luat de la multeplante.ro. Nu e problema ca sunt amestecati, eu am vreo 50 de soiuri , cate 3,4 din fiecare soi, si sunt tot amestecati, deci, nu-i problema. Intreaba-mi orice si ce stiu eu, din experienta mea iti spun.
Mai am loc de inca 2 linii, sa vad cum se prind astia si mai pun la anu, daca merg bine. E un sol foarte argilos si foarte tare, bate vantul continuu si ploaie mai deloc. De aia mi s-au scat pomi ca nu locuiesc acolo. La fel si trandafiri am pirdut, brazi, din 12 au mai ramas 3-4.
Asa cum va spuneam , din pacate, nu s-a prins niciun butas. Au inceput sa vegeteze dar cand au inceput caldurile astea nebune s-au uscat toti. Se pare ca vita e prea sensibila la uscaciune cel putin in primul an. Singura sansa este sa pun furtun cu picurare pe randuri si cu un programator sa ude zilnic. Altfel nu e treaba.
Este foarte ignorat copcitul viei tinere,foarte rar se vorbeste de aceasta lurare.
Mi-au murit trecand pe propriile radacini vreo 50 butasi.
Copcitul vitelor tinere este foarte important,ar trebui data mai multa atentie.
imi pare rau pt butasii tai. Eu fac aceasta operatie, in fiecare toamna, pe timpul asta, ii iau pe toti la rand si verific daca au dat radacini din altoi. La inceput cand am plantat o parte din vite, nu eram destul de informata si nu stiam ca ar fi trebuit plantate cu altoiul desupra solului. Acum stiu si ce am plantat in ultimii 2-3 ani, i-am plantat corenspunzator.
am plantat toamna tarziu butasi hibrizi inradacinati si primavara urmatoare cativa butasi hibrizi tot inradacinati dar mult mai putin vigurosi decat cei din toamna si am avut surpriza sa vad ca cei plantati primavara evolueaza mult mai bine au lastarii mai lungi de ce oare
da, si eu am observat ca cei plantati primavara pornesc mai repede in vegetatie , si la pomi la fel. Nu stiu de ce, dar prefer sa plantez primavara cu toate ca, multi recomanda plantari toamna. Doar sa fie vreun soi pe care nu sunt sigura ca il mai gasesc primavara, atunci il iau toamna.
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.
Multumesc
Ciresi am luat si de la Hornbach, Van, Stella, etc si de la Staiunea Baneasa, Boambe de Cotnari, un soi galben rosiatic.
Mersi.
Am mai gasit pe net si m-a impresionat podgoria din Basarabia, sauron.md si soiurle de acolo. Am vazut ca aveti unul Kismis Moldovsky, l-ati procurat din Romania?
Mersi inca o data. Pot sa va mai stresez cu intrebari la primavara, am citit mai jos de copcit si sunt interesat si de tratamente.
Mi-au murit trecand pe propriile radacini vreo 50 butasi.
Copcitul vitelor tinere este foarte important,ar trebui data mai multa atentie.